AKM’de Eylül Ayı Etkinlikleri

80 GÜNDE DEVR-İ ALEM // 10-11 EYLÜL // TİYATRO SALONU // 20.00, 15.00
Atatürk Kültür Merkezi, eylül ayına Jules Verne’in ölümsüz eseri 80 Günde Devr-i Alem ile merhaba diyecek. İstanbul Devlet Tiyatrosu oyuncularının usta performanslarıyla sahneleyeceği oyun, dünyanın etrafını 80 günde gezebileceğine dair bahse giren İngiliz centilmeni Phileas Fogg ve hizmetkârı Passepartout’un maceralarını konu ediniyor. Zamana karşı yarışarak birlikte 3 kıta ve 4 okyanus aşan ikili, trenlerden gemilere ve fillere sayısız araç ve hayvanla seyahat ederken beklenmedik bir engelle de karşılaşıyor. Phileas Fogg’un kanun kaçağı olduğuna inanan Dedektif Fix peşlerine düşüyor ve onların zorlu yolculuğuna engel olmak için elinden geleni yapıyor. Dedektif Fix’ten kaçarak dünyanın etrafındaki yolculuğunu 80 günde tamamlamaya çalışan Fogg, bu serüvende yepyeni bir maceraya daha atılıyor: Hayatında ilk kez âşık oluyor.
 Beş İDT oyuncusunun düzinelerce karakteri canlandırarak hayat verdiği bu zamansız macera, izleyicilere AKM Tiyatro Salonu’nda heyecan yüklü bir seyir sunacak.  

GÜLDESTAN // 13, 20 EYLÜL // TİYATRO SALONU // 20.00
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin en fazla turne yapmış eseri olma özelliği taşıyan Güldestan, uzun bir aradan sonra yeniden AKM sahnesinde seyircilerle buluşacak. Libretto ve koreografisini Beyhan Murphy’nin, müzik yönetmenliğini ise Mercan Dede’nin üstlendiği eser; bir göç yolundan şehirdeki kafeye, çağdaş yazar Orhan Pamuk’un eserlerinden 17. yüzyılda Evliya Çelebi’ye, modern insanın içsel yolculuklarından semaya, Osmanlı döneminden modern İstanbul’a ve nihayetinde de Gül’e varan bir yolculuğu sahneye taşıyor. Esere sahnede küçük bir canlı orkestranın yanı sıra, usta fotoğrafçı Ara Güler’in İstanbul fotoğrafları da eşlik ediyor.
 İlk kez izleyiciyle buluştuğu 2004’ten günümüze Hollanda, Çin, Almanya, Makedonya, Kıbrıs, Bosna, Cezayir, Arnavutluk ve Fransa’da izleyiciyle buluşan Güldestan, Aspendos Opera ve Bale Festivali, Bodrum Bale Festivali ve Bursa Festivali gibi Türkiye’nin önde gelen festivallerine katıldı. Modern dans retoriğini mistik bir aurayla buluşturan eser; Mersin, Antalya, Samsun, İzmir, Ankara ve İstanbul olmak üzere altı Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelendi. 

 

ENSTRÜMENTAL ANADOLU HALK EZGİLERİMİZ // 16 EYLÜL // TİYATRO SALONU // 20.00
İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu, Türk Halk Müziği repertuvarının önde gelen sözlü ve sözsüz eserlerini AKM seyircisi için seslendirecek. Şef Uğur Kaya yönetiminde sahne alan koroya Türk Halk Müziği sazları bağlama, ney, kaval, zurna, klarnet, kemane, kemençe, tulum, davul ve bendir eşlik edecek. Anadolu’nun sesini AKM Tiyatro Salonu’na taşıyan konser, müzikseverlere yurdumuz topraklarının dört bir yanından ezgi ve sazlarla tanışma olanağı sunacak.

 

KÂR-I MÜŞTEREK // 18 EYLÜL // TİYATRO SALONU // 11.30
Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, 2022-2023 Sezonu açılış konserinde Türk Musikisi klasikleri arasında hikâyesiyle özel bir yer tutan Kâr-ı Müşterek’i seslendirecek. Dede Efendi’nin dönemin Dışişleri Bakanı Mahmut Raif Efendi’nin isteği üzerine bestelediği Kâr-ı Müşterek, şef Mehmet Güntekin yönetiminde Atakan Akdaş’ın solistliğiyle sahneye taşınacak.
Reisülküttab, yani Dışişleri Bakanı Mahmut Raif Efendi, 1793-1797 yılları arasında görev yaptığı Londra’da izlediği bir eserin laytmotifinden çok etkilenir. İstanbul’a dönüşünde vals ritmindeki bu melodileri dönemin önde gelen bestekârlarından yakın dostu Dede Efendi’ye aktarır. O sıralar zamanının en büyük beste şekillerinden “kâr”ı yazmakla meşgul olan Dede Efendi, eserinin sonuna Mahmut Raif Efendi’den duyduğu melodiyi ekler. Dostuna bir jest olarak eserin ismini de “Kâr-ı Müşterek” koyar.
 On sekizinci yüzyıl Türk Musikisinde özgün hikâyesiyle ayrı bir yer tutan rast makamındaki bu eser, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun ustalıklı yorumlarıyla müzikseverlere AKM’de unutulmaz bir dinleti sunacak. 

ŞARKILAR, TÜRKÜLER // 18 EYLÜL // TİYATRO SALONU // 20.00
İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu, Anadolu’nun vazgeçilmez türkülerini seslendirecek. Kültürel kimliğimizi şekillendiren, müzikal mirasımızda önemli bir yer tutan bu önemli tür; solistler Nuran Duygulu, Menşule Palalı, Duygu Koçak Sezer, Serhan Çekem Köse, Yüksel Dilibal, Eda Karaytuğ, Ayşe Aslanca ve İrem Sağer’in ustalıklı yorumlarıyla AKM Tiyatro Salonu’nda icra edilecek. Sevgimizi, özlemimizi, dertlerimiz ve sevinçlerimizi bin yıllardır ifade eden türkülerimiz, AKM Tiyatro Salonu’nda müzikseverlere duygu yüklü bir akşam yaşatacak.
 

DEVRAN- ŞERİF // 22 EYLÜL // TİYATRO SALONU // 20.00
İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu ve Tasavvuf, İrfan ve Meydan Meşkleri Bölümü, manevi iklimimizin mihenk taşları arasında yer alan tekke kültürünü AKM Tiyatro Salonu’na taşıyacak. Postnişinliğini Mehmet Fatih Çıtlak, sanat yönetmenliğini ise Yüce Gümüş’ün üstlendiği Devrân-ı Şerif, tekke kültürünün en önemli ögelerinden “devrân”ı AKM’de sanatseverlerle buluşturacak.
 

KARMAKARIŞIK // 23-24-25 EYLÜL // 20.00, 15.00
İngiltere’nin en uzun sahnelenen komedisi olma özelliği taşıyan Haydi Karına Koş’un yaratıcısı Ray Cooney, Karmakarışık’la AKM Tiyatro Salonu’na konuk olacak. Haldun Dormen’in Kemal Uzun’la Türkçeye kazandırdığı ve yönetmenliğini üstlendiği eser, İstanbul Devlet Tiyatrosu sanatçılarının başarılı oyunculuklarıyla sahnelenecek.
 İlk kez 1990 yılında Londra’da sahneyle buluşan oyun, Richard Phillips adında saygın bir bakanın hikâyesini konu ediniyor. Rakip partinin sekreteriyle küçük bir kaçamak yaşamak için bir otel odası tutan Phillips, odada bir cesetle karşılaşıyor. Bu beklenmedik gelişmeyle işlerin nasıl içinden çıkılmaz ve karmakarışık bir hal aldığını işleyen oyun, tiyatroseverlere kahkahalarla dolu bir seyir vadediyor. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu veren siteler
ikinci el rolex saat alan yerler yangın merdiveni ucuz yangın kapısı Ankara gündem Hosting Katar Nakliye